Развој фестивала кроз историју

Пре 55 година одржан је фестивал ''Прва хармоника Сокобање'', у сали хотела ‘’Турист’’, а победио је мештанин Ранђел Живановић. Фестивал се од самог почетка одржавао као културно – забавна манифестација такмичарског карактера. Почео је врло скромно, а назив фестивала се више пута мењао, углавном онако како је растао, и како је расло интересовање за њега. 1962. године то је била ''Прва хармоника Сокобање'', ''Прва хармоника Србије'' 1963. и 1964. године, а од 1965. године назив фестивала постаје ''Прва хармоника Југославије'', и под тим називом траје колико и држава у његовом називу, до 1992. Данас је то Међународни фестивал "Прва хармоника Сокобања". Организатори су били Туристичка организација, Центар за културу Сокобања, "Лептерија", СО Сокобања, а данас ОТК Сокобања.

Фестивал је за врло кратко време постао изузетно популаран и цењен. Колико је такмичара до сад учествовало на такмичењу у Сокобањи не може се са сигурношћу рећи, јер у осам такмичарских категорија, од пионира до дуета хармоника, кроз такмичење је продефиловало на хиљаде учесника. Многи победници током 55 година овог фестивала постали су касније еминентни стручњаци, музички уредници, композитори, професори, шефови оркестара и мајстори хармонике.

У протеклих више од пола века у Сокобањи су, поред осталих, победјивали они који су касније постали синоним за мајсторство на хармоници - Бранимир Дјокић, Новица Неговановић, Миша Мијатовић, Влада Пановић, Александар Софронијевић, Борко Радивојевић и многи други. Поред такмичарског дела програма фестивала, летња позорница “Врело”, где се фестивал традиционално одржавао, била је и место на коме су продефиловали многи; од водитеља, преко музичких и фолклорних ансамбала, до певача и глумаца, сви они које је наша земља имала од давних шездесетих година до данас.
Звездама тадашње велике југословенске естрадне сцене била је част и престиж да буду гости у ревијалном делу фестивала у Сокобањи.

Било је директних ТВ и радијских преноса. Све такмичаре, од прве смотре па до данас, увек је оцењивао стручни жири који су сачињавали најеминентнији познаваоци музике, а посебно овог инструмента, и нема значајног имена са простора бивше Југославије, везаног за хармонику, које публика на фестивалској позорници у Сокобањи није поздравила бар једном.

Фестивал нема своје границе, а сви га препознају као - сокобањски. Одржали су га они који, поред праве, народне музике, уједно чувају и традицију - прави заљубљеници у хармонику, инструмент који полако потискују неки нови, електронски, на којима се свира нека друга музика.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све неопходне информације (означене звездицом *). ХТМЛ код није дозвољен.

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ
ТУРИС.ОРГ.СОКО.
АКВА ПАРК ПОДИНА
СОКОБАЊАЊЕ
ОПШТИНА СОКОБАЊА

  • Туристичка организација Сокобања
  • office@tosokobanja.rs
  • +381 18 833 988
  • +381 18 830 271
  • Трг Ослобођења 2